· 

Subsidies


Ze sturen ons gedrag

Ook bij het gebruik van elektriciteit en het zelf opwekken van elektriciteit.

 

Piek - dal tarief sturing

Toen in de vorige eeuw ons energieverbruik maar steeg kregen de openbare elektriciteitsnetten het steeds zwaarder te verduren: op bepaalde tijdstippen heel veel gebruik en op andere tijdstippen bijna niets. De toenmalige nutsbedrijven besloten om op geld te gaan sturen om het de consument richten naar 's nachts de wasmachine/elektrische boiler  enzovoorts aan te zetten . De openbare netten werden toen beter en gelijkmatiger belast waardoor grote - onvoorspelbare en voor de consument duurdere - investeringen voor de nutsbedrijven vermeden werden.

 

Inzet van warmte - krachtkoppelingen bij tuinders, zwembaden et cetera.

In die periode was het handig en economisch voordelig om elektriciteit decentraal te gaan opwekken. Er verschenen subsidies voor aanschaf en gebruik van zogenaamde Warmtekrachtkoppelingen die én voor warmte zorgden én terug levering van elektrische energie financieel lucratief maakte. Vooral tuinders maakten hier gebruik van en gingen zelfs zover dat de kasramen werden opengezet omdat teveel warmte werd geproduceerd, maar ja die gesubsidieerde terug levering was zo lucratief.... De subsidie is na verloop van tijd weer afgebouwd omdat het neveneffect wellicht ongunstiger was dan het beoogde effect.

 

Ook het investeren in zonnecellen en /of warmte pompen werd door subsidie aantrekkelijker.

Het doel dat met subsidies bereikt moest worden?

Minder gebruik van fossiele brandstoffen (Co2) reductie en daarmee minder  afhankelijker van andere landen.

Het middel was subsidiering van de aanschaf van zonnecellen en dat is het laatste decennium goed gelukt: een behoorlijk deel van de opwekking komt al van zonne-energie (particulieren en investeerders in zonnecel velden).

 

Waar staan we nu?

We hebben zonnecellen op onze daken, de elektrische auto doet al gedurende een decennium haar intrede, waardoor laad faciliteiten nodig zijn. Het resultaat is dat ons elektriciteitsnet op sommige momenten te zwaar wordt belast door óf teveel gebruik óf teveel lokale opwek. We staan nu voor hetzelfde vraagstuk als waar ik mee begon: hoe kan er voor worden gezorgd dat het gebruik en de opwek op ieder moment van de dag in evenwicht zijn, zodat onze elektriciteitsnetten zo goed mogelijk kunnen worden benut? 

De oplossing? Een moderne variant van de piek-dal sturing die vorige eeuw is ingezet en nu nog wordt gebruikt.

 

Wat is die moderne variant?

In vaktermen wordt dat smart grid genoemd.

In gewone taal : zorg er voor dat eigen opgewekte energie  die je niet nodig hebt voor je eigen woning/appartement NIET wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet,  maar wordt opgeslagen in je thuis/wijk/appartement batterij en weer wordt gebruikt als je het nodig hebt. Dat vraagt om verstandig investeren en daar moet aan gerekend worden...!!!

Ga ik investeren of straks de eigen opwek uitzetten of toch maar - met boete terug leveren.

 

Mark my word: Er komt subsidie op batterijen aan...

Reactie schrijven

Commentaren: 0